Een waardevolle bijdrage

De Quarantainer – een waardevolle
bijdrage

Bas helpt namens KINASE bij de ontwikkeling van de Quarantainer en adviseert zorginstellingen in het gebruik van dit initiatief. Met de huidige crisis zorgt de Quarantainer voor verbinding. We vroegen Bas naar zijn ervaringen.

08 mei 2020

“De Quarantainer is een mobiele ontmoetingsplek voor risicogroepen en hun dierbaren, zonder dat er fysiek contact plaatsvindt. De uitvinding biedt uitkomst aan ouderen, ernstig zieken of mensen die in de laatste fase van hun leven zijn en afscheid moeten nemen.

Enkele weken geleden werd ik gevraagd of ik vanuit KINASE wilde ondersteunen als medisch adviseur bij het project “Quarantainer”. Toen ik het concept uitgelegd kreeg en het verhaal erachter hoorde, was ik direct onder de indruk. Wel kwamen er meteen vragen in mij op, zoals: hoe moeten we dat op een veilige manier regelen, zodat hygiëne in en rondom de Quarantainer zo goed mogelijk nageleefd wordt? En: hoe kunnen we ervoor zorgen dat een zorgorganisatie weet hoe ze optimaal gebruik kunnen maken van de Quarantainer? Nadat ik nader kennis had gemaakt met de rest van het team bleken dat goede voorbeelden van vragen te zijn waar ik mij op mocht storten.

In eerste instantie werd mij gevraagd mee te denken over de inrichting van de Quarantainer. Dat is niet iets wat ik eerder had gedaan, dus dat was even schakelen. Het hielp echter, dat ik vanuit mijn ervaring van de ziekenhuis- en ouderenzorg kon meedenken over aspecten die belangrijk zijn voor patiëntveiligheid en gebruikersgemak. Zo is het van belang om een inrichting te kiezen die goed te reinigen valt met schoonmaakmiddelen en alcoholoplossingen. Er moeten zo weinig mogelijk pathogenen op hechten. Ook valt te verwachten dat zowel aan de bezoekers- als de bewonerskant, oudere mensen met een slecht gehoor gebruikmaken van de Quarantainer. Dat houdt dus in dat je geen galmend geluid wilt hebben en dat de te gebruiken audiohulpmiddelen zo goed als geen uitleg vereisen. Tot slot is het belangrijk, dat zo’n ruimte niet alleen in theorie goed schoon te maken is, maar dat bezoekers en bewoners dat ook daadwerkelijk doen. Een kort en krachtig protocol dat door iedereen eenvoudig uit te voeren is, is dan erg belangrijk.

Naast de zorginhoudelijke kant, werk ik ook mee aan de organisatievraagstukken bij het gebruik van de Quarantainer. Het doel daarbij is om zoveel mogelijk mensen op een verantwoorde en plezierige manier gebruik te laten maken van het concept. Essentieel daarbij is, dat zowel zorgverleners als (potentiële) gebruikers van de Quarantainer weten wie het aanspreekpunt is. Wie gaat er over het beheer en de regels van de Quarantainer en wie houdt de planning bij? Bezoekers moeten weten onder welke voorwaarden ze mogen bezoeken, hoe ze een bezoek in kunnen plannen en wat ze moeten doen als er iets gebeurt in de Quarantainer waar ze hulp bij nodig hebben. Alleen het goed uitdenken van deze zaken is niet voldoende. Het valt of staat bij heldere communicatie. Ook met dat stuk houd ik mij bezig bij de Quarantainer. Ik adviseer de verschillende instellingen, waarbij ik de geleerde lessen onderling probeer uit te wisselen.

Al met al een heel gevarieerd project. De blije gezichten van de herenigingen die plaatsvinden zijn gaaf. Ik kan met een relatief kleine bijdrage iets van grote betekenis leveren voor veel mensen. Dat geeft een waardevol gevoel!”

 

 

Deel dit artikel

Andere actualiteiten

Interview Dagmar

Naast haar werk als verslavingsarts is ze betrokken bij diverse ICT projecten in de zorg.

Lees meer
Scheepsbel

Bij KINASE luiden we een oude scheepsbel als er iemand bij komt.

Lees meer
Tijmen Hommes in het Parool

Onlangs heb ik mijn opleiding tot medisch specialist beëindigd. Na vier jaar studie, twee jaar coschappen, vier jaar ­promotieonderzoek en...

Lees meer