Sinds ik met mijn coschappen begon, merkte ik al snel dat ik de organisatorische kant van de zorg ook erg interessant vind. Hoe zijn de financiën geregeld? Wat kan technologie doen om de zorg te verbeteren? Hoe blijft een ziekenhuis draaiende? Juist omdat deze vragen me bezighielden, werd ik nieuwsgierig toen ik een paar studiegenoten over KINASE hoorde praten.
Eenmaal op de site van Young KINASE werd ik echt enthousiast. Ik zag opdrachten die precies aansloten bij mijn interessegebied. Ik dacht gelijk: ‘Oh wow, dit is leuk!’ Al helemaal omdat de meeste opdrachten niet al te lang van duur waren: dit paste precies goed in de rustweken van mijn coschappen.
In juni 2021 begon ik met mijn eerste opdracht. Dit was in het Jeroen Bosch ziekenhuis in Den Bosch. Hier werd het elektronisch patiëntendossier geüpdatet naar een nieuwere versie. Omdat de artsen en verpleegkundigen nog niet goed wisten hoe deze nieuwere versie werkte, was het onze taak om hen daarin te ondersteunen. Van tevoren hebben we een goede training gekregen over dit nieuwe systeem en hebben we ons voorbereid op veelgestelde vragen.
Gedurende de dag gaven we zorgmedewerkers tips en kregen we veel vragen van medisch specialisten. Sommige vragen waren heel goed op te lossen, sommige waren wat ingewikkelder. Na een paar dagen zag je dat ze het systeem echt meer onder de knie kregen en minder vragen stelden. Ik merkte dat ze erg blij waren dat wij er waren.
Ik vond dit heel leuk om te doen omdat ik de jaren hiervoor als coassistent heb gewerkt, maar bij deze opdracht vooral aan de achterkant van de zorg meeliep. Hierdoor heb ik ervaren dat de verandering van zo’n systeem echt veel impact heeft. Dat had ik in de eerste instantie niet verwacht.
Het project dat ik het meest uitdagend vond was bij een patiëntenorganisatie voor mensen met een oncologische aandoening. Ik werkte toen direct samen met een KINASE consultant. Deze patiëntenorganisatie wil kijken door welke stadia iemand met een specifiek ziektebeeld heengaat. Wat zijn de symptomen? Hoe gaat de diagnostiek? Hoe verloopt de behandeling? Ik analyseerde die informatie per ziektebeeld en keek daarna naar wat er verbeterd kon worden. Super interessant. Aangezien we dit voor de patiëntenvereniging schreven, namen we de blik van de patiënt mee. Uiteindelijk maakte ik een overzicht van de patiëntenreis in een PowerPointpresentatie.
Juist omdat ik de consultancy in wil gaan, vond ik het superfijn en erg leerzaam om samen met een consultant te werken. Daarnaast was het ook nog eens erg flexibel werken. Ondanks dat er een paar deadlines waren, kon ik zelf mijn uren bepalen.
Of ik Young KINASE zou aanraden? Sowieso. Als je nog niet helemaal zeker bent van welke richting je op wil in de zorg, is het zeker handig om bij Young KINASE te werken. Je kiest niet voor niets voor Geneeskunde: je wil mensen helpen. Maar daar hoef je niet per se arts voor te worden. Dat laat Young KINASE heel goed zien.