Toen ik voor het eerst coschappen liep, had ik al snel zoiets van: hier gaat mijn hart niet sneller van kloppen. Kort daarna zag ik op LinkedIn iets voorbijkomen van Young KINASE over consultancy in de zorg. Ik wist destijds niks van consultancy - en ook niks van Young KINASE - maar ik wilde graag een kijkje in de keuken komen nemen. Zo gezegd zo gedaan. In de rustweken tussen mijn coschappen heb ik twee opdrachten van Young KINASE uitgevoerd.
Bij de eerste opdracht moest ik helpen bij een huisartsenpraktijk. Door corona hadden zij hun patiënten met diabetes niet goed in zicht. Hun afspraken werden vaak uitgesteld of ze waren te bang om naar de praktijk te komen. De huisartsenpraktijk wilde daarom voor deze patiëntengroep thuiszorg op maat aanbieden. Ik moest vervolgens kijken wat er nodig was om dat op te starten. Hiervoor heb ik met patiënten gebeld en vroeg ik ze waar ze behoefte aan hadden. Daarvoor heb ik een mooie vragenlijst opgesteld met mijn supervisor en de werknemers van de praktijk. In totaal sprak ik ongeveer 25 patiënten. Ik vond het heel interessant om te kijken wat voor onderzoek er nodig is voordat je met een goed plan en advies kan komen als consultant.
Het tweede project deed ik voor Meander MC in Amersfoort. Dit ziekenhuis stapte over naar een nieuw elektronisch patiëntensysteem. Daar moesten alle zorgmedewerkers aan wennen. Dat kostte best wat tijd, terwijl de zorg natuurlijk door moest gaan. Je kan natuurlijk niet zomaar tegen patiënten zeggen: ‘Er is een nieuw systeem, dus we hebben wat meer tijd nodig om te oefenen.’ Aan ons de taak om de specialisten, verpleging en de stagiaires kennis te laten maken met dit nieuwe systeem. Dit gebeurde aan de hand van oefencasussen. Ik moest op maat casuïstiek bedenken voor de oefenmodule per specialisme.
Tijdens die twee weken kon ik zelf mijn tijd indelen. In de ochtend belde ik diabetespatiënten en in de middag bedacht ik de casuïstiek voor de oefenmodule. We zaten toen midden in een lockdown, dus ik moest alles thuis doen. Het werk was flexibel, maar ik had wel een paar deadlines. Ik was per week 40 uur bezig.
Ik vond het erg fijn dat ik iets nuttigs kon doen tijdens mijn ‘lockdown-vakantie’. Tijdens het uitvoeren van de opdrachten zat ik met mijn ogen wijd open: door hoe alles in elkaar zat, hoe de consultants dingen oppakten en hoe ze me op de hoogte stelden. Het was erg leuk dat ze me alles wilden uitleggen. Of het druk was? Ik vond het juist wel lekker. In het begin dacht ik: ga ik dit wel rond krijgen in twee weken?’ Achteraf is het gewoon gelukt.
Uiteindelijk wilde ik vooral meer leren over consultancy en management in de zorg. Toen heb ik een stage kunnen regelen bij KINASE zelf en mocht ik meelopen in het strategieteam. Wat was dat gaaf! Zij keken naar de groei van het bedrijf en maakten grote beslissingen op managementniveau. Hierdoor heb ik ervaren hoe het is om in een consultancybedrijf te werken en hoe de bedrijfsvoering in elkaar zit. Ik heb hier enorm van genoten! Ik vond het ontzettend leuk om samen te werken met andere jonge en gepassioneerde mensen met als doel de zorg te laten werken.
Hoe mijn toekomstplannen eruitzien? Ik houd nu nog alle opties open. Ik ben nu bezig met mijn semi-arts stage wat erg goed bevalt. Wellicht ga ik straks als arts werken of misschien dat ik daarna ga solliciteren bij KINASE als consultant. Daar ben ik nog niet helemaal over uit. Maar ik ben hoe dan ook heel dankbaar dat ik door (Young) KINASE echt heb kunnen ontdekken wat ik leuk vind in de zorg.