Jilles - basisarts en zorgmanagement

Jilles

Jilles is basisarts en heeft ook zijn master zorgmanagement afgerond. Hij wilde na de afronding van beide studies een uitdagend project waar hij uit de voeten kon met beide masters. En dat vond hij bij Young KINASE. Hij deelt graag zijn ervaring met jou.

Zelfontwikkeling

Ik hoorde voor het eerst over KINASE via een van de consultants. Ik kende haar nog van mijn coschappen in Deventer en kwam haar ergens tegen. Tijdens een kop koffie op het kantoor viel het me op hoe ze vol overgave vertelde over haar werk. Ze vertelde me dat ze veel vrijheid kreeg om zichzelf te ontwikkelen en te kunnen proeven van het consultancyleven.

Op een later moment hoorde ik van Bas over de jongerenafdeling van KINASE: Young KINASE (YK). Bas en ik zijn studiegenoten bij mijn andere studie (Zorgmanagement in Rotterdam). Bij YK is er de mogelijkheid voor studenten of beginnende basisartsen om tijdelijke opdrachten uit te voeren. Perfect voor mij om tijdens het staartje van mijn studie(s) mijn interesse in de organisatie van de zorg verder te verkennen. Voor onze studie Zorgmanagement werkten Bas en ik samen aan een verslag over het Bernhoven Ziekenhuis. Toen Bas mij enkele maanden later attendeerde op de opdracht die namens YK ging lopen in dit vernieuwende ziekenhuis, voelde het heel logisch om me daarvoor aan te melden.

Op de werkvloer

Wat de opdracht in hield? Het ziekenhuis ging over naar een nieuw medicatiemanagementsysteem. Wij ondersteunden met YK de go-live van dit nieuwe systeem. Dit is het moment waarop alle gebruikers met het nieuwe systeem aan de slag gaan waarbij vanzelfsprekend veel opstartvragen ontstaan. Ik gaf leiding aan de YK – floorwalkers. Dit zijn medische studenten die zich verdiept hebben in het nieuwe systeem en als vraagbaak op de werkvloer staan. Ik fungeerde als schakel tussen de floorwalkers, de ICTers van het projectteam en de eindgebruikers.

Serious business

Tijdens mijn studententijd heb ik redelijk veel ervaring opgedaan met projecten en commissiewerk. Daarnaast had ik door de studie Zorgmanagement een theoretische basis over de processen rondom de implementatie van een EPD en heb ik als coassistent ervaring opgedaan met het gebruik van een EPD. Toch voelde deze go-live echt wel even als “serious business”. Ik moest het voorschrijfsysteem leren kennen en daarnaast een goede band opbouwen met de floorwalkers. Ik vond het heel leuk om te doen en kreeg veel energie van de steile leercurve. Hetgeen wat me vooral is bijgebleven is het enthousiasme onder de Young Kinasianen. De sfeer was goed en de meeste floorwalkers waren bereid om extra shifts te doen als dat nodig was. Na een aantal dagen had je goed door welke floorwalkers meer aankonden (ook afhankelijk van hun studiejaar) en die stuurden we naar de moeilijkste vraagstukken en/of plekken. Zij konden vaak ook een aantal andere floorwalkers onder hun hoede nemen.

Verantwoordelijkheid dragen

Voor geneeskundestudenten is het leerzaam om processen in het ziekenhuis te zien en te ervaren. Ze zien hoe de zorg is ingericht en welke rol bijvoorbeeld communicatie daarin heeft. Daarnaast is het leerzaam om een bepaalde vorm van verantwoordelijkheid te dragen. Het succes van een go-live wordt bepaald door de tevredenheid van de eindgebruikers. Ten tijde van een go-live zijn de floorwalkers het gezicht van het systeem. Sommige artsen moeten in het begin erg wennen aan zo’n nieuw systeem en je moet dan ook in staat zijn om door de frustratie heen te kijken om iemand te kunnen helpen. 

Complimenten

Persoonlijk heb ik geleerd dat de afstemming voorafgaand aan het project erg belangrijk is. Gaandeweg merkten we dat we steeds meer taken naar ons toegeschoven kregen vanuit het projectteam. Dat is een compliment, want dat gebeurt niet als je het niet goed doet. Aan de andere kant zou ik dat de volgende keer vooraf beter willen afbakenen, om zo optimaal aan de verwachtingen te kunnen voldoen.

Hoe het verder gaat met mijn carrière? Idealiter is dat een carrière met mijn handen aan het bed met daarnaast organisatorische werkzaamheden. In die gedachte heeft dit project mij verder gesterkt!

Hoe werkt het?
Ben je nieuwsgierig geworden naar interessante, tijdelijke opdrachten? Laat dan je gegevens bij ons achter, zodat wij contact met jou op kunnen nemen!
Laat hier je gegevens achter