Goed gebruik van dure geneesmiddelen

Goed gebruik van dure geneesmiddelen

Julie is basisarts en heeft ook een bachelor rechten op zak. Ze deed meerdere opdrachten voor Young KINASE, waarbij ze goed gebruik kon maken van deze combinatie. In een ziekenhuis hielp Julie met de analyse van de gebruikte dure geneesmiddelen, waarbij ze moest kijken of deze goed geregistreerd waren in het dossier en rechtmatig waren voorgeschreven.

Een grondige check

Er zijn allerlei soorten geneesmiddelen die voorgeschreven worden in Nederland. Goedkope middelen die al heel lang bestaan en dure middelen die recentelijk zijn goedgekeurd. Hoewel er in Nederland veel geld beschikbaar is voor de zorg, vergoeden we niet zonder meer álle soorten medicijnen voor alle patiënten. Er is een bepaald lijstje van dure geneesmiddelen waarvoor je als patiënt een specifieke indicatie moet hebben om daarvoor in aanmerking te komen.

De zorgadministratie van het ziekenhuis moet controleren of die indicatie goed geregistreerd staat en of de bijbehorende medicatie passend is. Dat is best lastig zonder voldoende medisch-inhoudelijke kennis. Hoe kan je dan het dossier doorlezen en goed beoordelen of de specialist een logische keus gemaakt heeft? Zorgverzekeraars vinden het belangrijk dat hier goed naar gekeken wordt en vragen ziekenhuizen ook altijd om verantwoording.

Wij trainen onze basisartsen om daar naar te kijken. Onder begeleiding van onze consultants leren zij om te beoordelen of de combinaties kloppen. Ze schrijven hun bevindingen op en kunnen zo een advies geven aan het ziekenhuis. Het ziekenhuis krijgt zo onafhankelijke feedback en onze basisartsen leren de DBC-systematiek beter kennen.

Hoe werkt het?
Ben je nieuwsgierig geworden naar interessante, tijdelijke opdrachten? Laat dan je gegevens bij ons achter, zodat wij contact met jou op kunnen nemen!
Laat hier je gegevens achter
Neem contact op
Ben jij nieuwsgierig naar onze manier van werken en overweeg je een stap naar de consultancy? Daar komt best veel bij kijken, hè? Kom een keer langs in Bussum, dan praten we erover.
Neem contact op