Stel je voor: je hebt als zorgverlener een goed idee om een van de zorgpaden waar je mee werkt te digitaliseren. Je loopt alleen tegen een hoop vragen aan. Wat zijn de mogelijkheden? Met welke regels moet ik rekening houden? En wat komt erbij kijken om dit hele project tot een succes te maken?
Dat is waar het team eHealth komt kijken. “Binnen het UMCU begeleiden wij zorgverleners bij hun ideeën voor telemonitoring in een bestaand zorgpad tot aan implementatie in de dagelijkse praktijk,” vertelt Guusje, die vanuit KINASE bij dit team is aangesloten. “Hierbij werken we intensief met hen samen. Én met het Medisch Regiecentrum; daar monitoren ze dagelijks al veel patiënten op afstand, dus wij maken graag gebruik van hun expertise!”
Als ICT-consultant richt Guusje zich op projectmanagement. “Ik begeleid het proces dat de zorgverleners doorlopen, haak de juiste mensen aan en let op de relevante wet- en regelgeving. Ook denk ik mee over de mogelijkheden voor digitalisering en bouw ik mee aan de apps die voor telemonitoring worden ontwikkeld. Heel divers dus, en dat maakt het zo interessant!”
Naast het pionieren met nieuwe digitale zorgpaden wordt er ook opgeschaald, waarbij de digitale aanpak al de standaard is. Omdat zorgverleners de ontwikkeling van nieuwe zorgpaden naast hun reguliere werk doen, is tijd hierin een grote beperkte factor. Guusje: “Ook het definiëren van de impact is lastig; hoe bepaal je wat het effect gaat zijn van de digitalisering? Is dat kwantitatief, of meer kwalitatief? En hoe meet je dat? Dat is nog wel een zoektocht.”
De inzet van zorgverleners is heel waardevol in de ontwikkelingen en implementatie van telemonitoring.“En als externe heb ik precies genoeg afstand tot de dagelijkse zorgpraktijk om met een frisse blik het idee nóg ambitieuzer te maken. Het versterken van ideeën vanuit de zorgvloer en het samen realiseren, zo laten we de zorg werken.”