Inspiratie voor de Jonge Gezanten

Inspiratie voor de Jonge Gezanten

Je bent jong en je wil wat: problemen in de zorg oplossen!

30 november 2023

Onlangs mocht Wessel een zaal vol jonge, ambitieuze zorgprofessionals opwarmen. Een initiatief van Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De zogenaamde gezanten hebben als doel om wat er op politiek niveau besloten wordt te verbinden met wat er op de werkvloer plaatsvindt. Helemaal IZA natuurlijk.

Vertel, wat heb je gedaan?
“Ik was uitgenodigd om de Jonge Gezanten in de juiste oplossingsgerichte sfeer te brengen voor de Passende Zorg dialoog. Hiervoor heb ik verteld over mijn eigen ervaring met het oplossen van problemen in de zorg.
Mijn credo’s?
·        Verwonder en verbeter
·        Gaat niet bestaat niet
·        En zin hebben om de ander te begrijpen.
Met theorie en voorbeelden uit de praktijk heb ik laten zien waarom deze mentaliteit zo belangrijk is bij verandering. En vergeet de BHAG (Big Hairy Audacious Goal) niet!”

Waarom ben je uitgenodigd?
“Ik heb al menig problemen in de zorg langs zien komen én bewegingen in gang gezet om die problemen minder groot te maken. Als directeur van KINASE, maar ook als aanstichter van andere initiatieven. Ik ben geen consultant expert, maar wel goed in groepen bij elkaar brengen en van start gaan; iets wat de Jonge Gezanten ook nastreven.”

Wat is de boodschap die je hen mee wil geven?
“Ga niet weg met het gevoel dat je de kar moet trekken. Nee. Kartrekkers staan wel op. Maar als jij niet zo bent, sluit je dan aan bij mensen die iets met veel waarde doen. Breng daar je eigen talenten in. Ik wil echt een lans breken voor meedoeners; initiatiefnemers krijgen soms te veel credits. Als je alleen mensen zoals ik hebt, dan wordt het een bende. Mensen die mee willen doen en zorgen dat het gebeurt. En nee, veel ervaring hebben is geen vereiste om de stroom te veranderen. Misschien is het omgekeerde zelfs waar”

Wat heb je zelf geleerd?
“Ik had mijn verhaal nog niet eerder zo op een rij gezet met hulp van mijn collega’s. De presentatie hebben we bewust kort gehouden, zodat er ruimte was voor vragen. Het ging immers om de dialoog. De vragen die daaruit volgden hebben me zeker aan het denken gezet.

Kortom; een inspirerende middag. Sander, Britt en Jan: dank voor de uitnodiging!”

Deel dit artikel

Andere actualiteiten

Samen Voor Goud - Zorg als topsport

Met de Olympische Spelen voor de deur organiseren KINASE en VANDERLAAN op woensdag 5 juni samen hét event voor innovatie...

Lees meer
TiiM congres 2024

“De Technisch Geneeskundige als cruciale verbinder tussen techniek en werkvloer."

Lees meer
Medimaat sluit zich aan bij Young KINASE!

Met deze stap wordt Young KINASE de grootste in Nederland op haar gebied.

Lees meer