Project OPEN succesvol afgerond!

Project OPEN succesvol afgerond!

Vier jaar geleden startte het landelijke programma OPEN om huisartsen te helpen bij het veilig online delen van medische gegevens met hun patiënten. De Amsterdamse Huisartsen alliantie stond voor een grote uitdaging: er voor zorgen dat het bij ruim 250 huisartsenpraktijken mogelijk is voor patiënten om hun medisch dossier online op te vragen via een Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO) of een patiëntenportaal én het gebruik ervan stimuleren.

22 maart 2023

Nu de officiële prestatieperiode van het programma is geëindigd kunnen we vol trots melden dat zo goed als alle deelnemende huisartsenpraktijken daarin geslaagd zijn! Aan het einde van het project maakt 18.6% van de patiënten in Amsterdam gebruik van online inzage en heeft 99% van de praktijken een PGO-koppeling.

Met name de combinatie met overige functionaliteiten van het portaal blijkt goed te werken. Zo wordt er meer gebruik gemaakt van het online maken van afspraken, het aanvragen van herhaalrecepten en het gebruik van e-consulten. Dit zorgt op veel plekken al voor een verlaging van de werkdruk door bijvoorbeeld minder telefoontjes.

Dit realiseren bij alle praktijken, die gebruik maken van tientallen verschillende ICT-leveranciers, was een complexe opdracht. Wij hebben ons ingezet door een schakel te zijn tussen huisartsen en leveranciers voor de technische realisatie van portaal en PGO. Daarnaast zijn praktijken geschoold, geïnformeerd en geënthousiasmeerd en hebben we zo het gebruik van online inzage gestimuleerd, met aandacht voor gebruik door mensen met beperkte digitale of gezondheidsvaardigheden. 

Programmamanager en CMIO van de Amsterdamse huisartsen alliantie Kees Kanters blikt terug: ‘OPEN was een heel mooi project om te doen. In het begin was ik sceptisch of dit wel zou landen bij de huisartsen, maar tot mijn grote vreugde is dit toch een heel groot succes geworden.'  

De verwachting is dat het gebruik de komende jaren alleen maar zal toenemen. Hartelijk dank aan iedereen die hier aan heeft bijgedragen. In het bijzonder Kees Kanters, Lonneke Reuser, Huib Hoogendijk, Cunera van der Linden, Bastiaan Martens, Martijn Schoormans, Anneke Vass, Gerrit de Jager en SIGRA. 

Benieuwd hoe programmamanager Kees Kanters en het OPEN projectteam terugkijken op dit project? Luister naar de laatste aflevering van de podcast OPENhartig

Successen moet je vieren en dat heeft het OPEN team zeker gedaan!

MicrosoftTeams image 4

Deel dit artikel

Andere actualiteiten

Samen Voor Goud - Zorg als topsport

Met de Olympische Spelen voor de deur organiseren KINASE en VANDERLAAN op woensdag 5 juni samen hét event voor innovatie...

Lees meer
TiiM congres 2024

“De Technisch Geneeskundige als cruciale verbinder tussen techniek en werkvloer."

Lees meer
Medimaat sluit zich aan bij Young KINASE!

Met deze stap wordt Young KINASE de grootste in Nederland op haar gebied.

Lees meer