Samen voor medicatieoverdracht

Samen voor medicatieoverdracht

Op elk moment een volledig en actueel medicatieoverzicht. Momenteel helaas nog toekomstmuziek. Gelukkig gaat het programma Samen voor medicatieoverdracht van Nictiz daar verandering in brengen.

14 maart 2024

Meike was de afgelopen maanden actief als zorganalist betrokken bij dit programma. We vroegen haar naar haar ervaringen.

“Dus vertel Meike! Wat doet het programma precies?”
Het programma heeft als doel medicatiefouten te verminderen door betere overdracht en uitwisseling van medicatiegegevens. Zorgverleners moeten te allen tijde kunnen beschikken over een actueel en volledig medicatieoverzicht. Tijdens mijn coschappen heb ik gezien dat dit vaak ontbreekt, terwijl dat juist zo van belang is voor de medicatieveiligheid.

Cijfers ondersteunen dit: wekelijks worden in Nederland meer dan 1.200 mensen in het ziekenhuis opgenomen door medicatie-incidenten. Hiervan blijkt bijna de helft vermijdbaar te zijn. Daar moet dus verandering in komen.

“Dat klinkt zeker belangrijk. Wat was jouw rol in dit geheel?”
Als zorganalist was ik verantwoordelijk voor het maken van landelijke afspraken tussen 10 zorgsectoren en leveranciers. Sinds de start van het programma in 2020 zijn er al ruim 100 (!) besluiten gevormd. Deze besluiten geven antwoord op vragen zoals: hoe ontvangt het ziekenhuis bij een spoedopname de juiste medicatiegegevens? Of wanneer is de reden van wijzigen gewenst en moet deze verplicht worden uitgewisseld?

Naar verwachting zullen in 2025 de eerste zorgaanbieders live gaan met het nieuwe medicatieproces. Tot die tijd zal er goed getest moeten worden of alle besluiten op de afgesproken manier werkbaar zullen zijn in de praktijk. Voor deze aanpak heb ik de afgelopen maanden een basis gelegd waar nu op kan worden voortgebouwd.

“Lekker bezig Meike!”

Meer weten? Stuur Meike een bericht, ze vertelt je er graag meer over.

Deel dit artikel

Andere actualiteiten

Bruggen bouwen tussen zorg en ICT: een interview met Mariska Duursma

Mariska Duursma, functioneel applicatie beheerder in het Diakonessenhuis Utrecht, over inzichten en mogelijkheden van ICT in de zorg.

Lees meer
Slimme zorg Podcast

Wat is slimme zorg? Kunnen we een zorginfarct nog voorkomen?

Lees meer
Verbinding maken: Hoe de zorg en ICT samen innoveren

Om de sleutel tot succesvolle verbinding te achterhalen, spreken wij met Léonie Klarenbeek. Met een achtergrond als doktersassistente én ervaren...

Lees meer