Zo maken we IZA waar

Zo maken we IZA waar

IZA-aanvragen genoeg, maar landelijk zijn er pas 4 plannen goedgekeurd.
Hoe gaan we toch beginnen?

18 januari 2024

IZA is nu meer dan een jaar van kracht. Veel aanvragen komen door ‘een snelle toets’, maar lopen vast op de definitieve toets. Met nog een flink aantal aanvragen in het proces kunnen er snel meer goedkeuringen komen, maar de inhoud laat vaak nog te wensen over. Wat er misgaat? De plannen gaan vooral over wat ziekenhuizen en zorginstellingen willen doen, maar weinig over hoe ze dit gaan doen. Dat horen we van meerdere zorgverzekeraars. De plannen worden afgekeurd op gebrek aan ambitie, maar vooral op uitvoerbaarheid. En dat laatste is juist waar de verandering werkelijkheid wordt.

Dus hoe gaan we het dóen? Hoe zorgen we dat zorgverleners het nieuwe werkproces, de nieuwe software, of nieuwe samenwerking omarmen? Terwijl de zorg - die nu al niet in de dag past - gewoon doordraait? Hoe vraag je van je zorgpersoneel om een stapje extra te doen, als ze al aan hun taks zitten? En hoe maak je lange termijnplannen waar, als je getraind bent om snel te handelen?

Een lastige opgave, dat is duidelijk. Daarom willen zorgverzekeraars een sterk en realistisch plan voor executie in de IZA-aanvraag zien. Met slimme stappen en genoeg momenten om bij te sturen. Met KPI’s om te meten of er iets verandert. En met hulp van de juiste partijen bij de uitvoering, want voor de implementatie zijn mensen met ervaring aan het bed nodig.

Toch lukt het ziekenhuizen en zorginstellingen niet om dit op te schrijven en worden de plannen afgekeurd. Zonde. Zonde van de tijd. Zonde van de passie van zorgmedewerkers, die de beste zorg willen leveren en smachten naar verbetering en verandering. En zonde van de kansen. Want dít is het moment dat het wel kan, met 2,8 miljard aan transformatiegeld.

Laten we de zorg daarom helpen. Door met elkaar, in de vakpers, meer te praten over hoe je de principes van IZA realiseert in je zorginstelling. Wij beginnen vast. Sterker nog, we zijn allang begonnen. Als voormalig dokters en -technisch geneeskundigen werken wij bij KINASE al 8 jaar als implementatieversnellers in de zorg. Want ook al heet het nu IZA, de zorg toekomstbestendig maken is niet nieuw.

Komende weken delen we drie belangrijke lessen die wij hebben geleerd als het gaat om plannen waarmaken in de zorg. En we nodigen al die professionals op de werkvloer, zorgverzekeraars, beroepsverenigingen, consultancybureaus en de wet- en regelmakers van de overheid uit om mee te helpen.

Ons goede voornemen voor 2024: alle IZA-plannen waarmaken en de zorg laten werken.

Help je mee?

Deel dit artikel

Andere actualiteiten

Zo maken we IZA waar: de menukaart

Waarom we opleiding voor IZA-transformatie
à la carte moeten aanbieden

Lees meer
Zo maken we IZA waar: samenwerken in de zorg

Als je wil samenwerken in de zorg, moet je de ballen hebben om toe te geven dat een ander iets...

Lees meer
Medimaat sluit zich aan bij Young KINASE!

Met deze stap wordt Young KINASE de grootste in Nederland op haar gebied.

Lees meer