Het Zorgprestatiemodel 

Het Zorgprestatiemodel

Het Zorgprestatiemodel: KINASE kan uw organisatie ondersteunen bij de stap ernaartoe 

28 juli 2021

Per 2022 gaat het bekostigingsmodel van de geestelijke gezondheidszorg en forensische zorg veranderen. De diagnose-behandelcombinaties (DBC’s) en zorgzwaartepakketten (ZZP’s) worden vervangen door het zorgprestatiemodel (ZPM). De belangrijkste voordelen zijn: vergoedingen sluiten aan op de behandeling, prestaties zijn begrijpelijk en controleerbaar voor patiënten, administratieve lasten nemen af, er ontstaat meer tijd voor de patiënt, meer werkplezier voor zorgverlener en meer ruimte om wachtlijsten weg te werken.   

De tijd begint te dringen 

Het aftellen is nu echt begonnen en de druk om alles op tijd af te hebben wordt daarmee vergroot. Het is een omvangrijke uitdaging om de invoering van het ZPM succesvol te laten verlopen binnen uw instelling. Alle lagen in de organisatie hebben te maken met veranderingen in processen door het ZPM. Op strategisch niveau dient u beleid te bepalen. De stuurinformatie past u aan op tactisch niveau. Op operationeel niveau wil iedereen specifiek taakinhoudelijk weten wat het ZPM betekent en welke verandering hiermee gepaard gaan. Op uitvoerend niveau is het een must dat alle DBC’s afgesloten zijn. Organisaties worden geraakt met allerlei veranderingen; deze hebben invloed op zowel gebruiker als administratie: de manier van werken in het EPD, de informatiestromen en de inkoop van zorg. 

KINASE en het ZPM 

Bij veel van onze opdrachtgevers zien we hulpvragen rondom de implementatie van het ZPM. KINASE biedt organisaties ondersteuning op zowel strategisch, tactisch, operationeel en uitvoerend niveau bij de implementatie van het ZPM en alle wijzigingen daaromheen. DBC’s wilt u op 31 december 2021 gesloten hebben, ook hier kunnen wij bij helpen. Er zijn nog vele barrières te overwinnen in korte tijd, sprongen waarbij wij u kunnen helpen. Onze consultants en projectmedewerkers komen zelf uit de zorg, zij spreken uw taal waardoor ze uw vraag snel begrijpen en hulp kunnen bieden. Mocht u interesse hebben in het bespreken van de mogelijkheden dan kunt u contact opnemen met ons. 

 

Deel dit artikel

Andere actualiteiten

Tijmen Hommes in het Parool

Onlangs heb ik mijn opleiding tot medisch specialist beëindigd. Na vier jaar studie, twee jaar coschappen, vier jaar ­promotieonderzoek en...

Lees meer
Daar is ze dan!

Het antwoord op al ons wachten. Nee zonder dollen.

Lees meer
Werkstudent gezocht!

Young KINASE heeft ruimte voor een “werkstudent” Wil jij de eerste helft van 2020 YK verder op de kaart zetten?...

Lees meer