Tijdverspilling

Tijdverspilling

Ook recentelijk gekeken? Duidelijke taal van internist Frank Bosch over de DVD-tjes op de buik en het faxen en overtypen in de zorg.

16 april 2021

Ook wij hebben onze vingers blauw getypt toen we nog aan bed stonden. Medicatielijsten en ontslagbrieven overtikken die meekomen met een patiënt in een drukke avonddienst. Het is lastig om geen fouten te maken. Het is zelfs een van de redenen dat we KINASE hebben opgericht. 

We hebben het overigens nog niet opgelost. Maar er wordt hard gewerkt en wellicht gaat de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg #Wegizz) van Tamara van Ark uitkomst bieden?

"Als hoogopgeleide professional ben je dus bezig om gegevens over te typen, terwijl je die tijd liever aan de patiënt besteedt", zegt Bosch in EenVandaag.

"Ik denk dat we wekelijks honderdduizenden euro's kwijt zijn aan hoogopgeleid personeel dat medische gegevens in systemen aan het tikken is. Soms duurt het wel een uur voordat alle gegevens goed overgenomen zijn."

"Een complicerende factor is dat het helaas regelmatig voorkomt dat de patiënt pas in de avond vervoerd wordt naar een ander ziekenhuis. Dan is de dagploeg al naar huis en wordt de avond- of nachtdienst - die per definitie minder bezet is - belast met onnodig administratief werk met nog meer kans op fouten."

 

Deel dit artikel

Andere actualiteiten

Inspiratie voor de Jonge Gezanten

Je bent jong en je wil wat: problemen in de zorg oplossen!

Lees meer
Onderwijsweekend 2023

Niet alleen de Wipselberg stond in de steigers; ook wij hebben onze kennis en vaardigheden weer flink bijgespijkerd!

Lees meer
Medimaat sluit zich aan bij Young KINASE!

Met deze stap wordt Young KINASE de grootste in Nederland op haar gebied.

Lees meer