Rapport 'Uitweg uit de schaarste'

Rapport 'Uitweg uit de schaarste'

Het rapport "Uitweg uit de schaarste" langs zien komen? Het stelt dat het personeelstekort in de zorg opgelost kan worden door implementatie van techniek.

20 mei 2022

Let wel, met reeds bestaande techniek. Door op grote schaal gebruik te maken van al het slims dat we nu al hebben, zouden we 110.000 zorgprofessionals kunnen "vrijspelen". We hebben dus een implementatieprobleem. Of op z'n minst een urgentieprobleem.

Een conclusie die koren op de molen lijkt van een bureau als het onze. We zijn als implementatie versnellers namelijk bezig om rapporten te vertalen in resultaten. Door onze handen te branden aan de praktijk, komen we vooruit. Wij implementeren techniek. In onze ervaring gaat dat echter veel minder over de techniek, maar veel vaker over de mens.

En juist daar wringt het deze week een beetje. Een rapport is zoals wel vaker een goed begin en kan helder weergeven wat we dagelijks ervaren. We lopen 10 tot 15 jaar achter op sommige andere sectoren. Het is pijnlijk en waar.
 
Nu moeten we het hebben over wat we nodig hebben om de anderhalf miljoen mensen die in de zorg werken, in staat te stellen de digitale transitie voor elkaar te krijgen.
 
De afgelopen vijf jaar hebben we daar wat ervaring in opgedaan, die we graag delen. Wat hebben we nodig volgens ons? Aandacht en ruimte voor de mensen. Zodat zij het grondwerk kunnen doen. Wij roepen de startups op om vooral door te gaan met AI en wassende robots, want we gaan het nodig hebben. Toch zullen we moeten werken aan onze basis, die bestaat uit:

1. Goede digitale faciliteiten
2. Heldere afspraken over de manier van werken
3. Ruimte voor ontplooiing van de medewerkers

In organisaties waar deze basis op orde is, komt de digitale transformatie op gang. In de eerste twee categorieën zien we volop beweging. In de laatste nog onvoldoende. Zolang we niet goed zorgen voor zorgverleners, komen we niet op stoom. We moeten investeren in de tijd die medewerkers besteden aan hun ontplooiing en de rol die ze nemen in de transformatie.
 
Het implementeert niet echt lekker als je overwerkt, omdat je team onderbezet is.
 
In het bedrijfsleven is het al langer bekend. Om te transformeren, moeten we niet alleen werken in het bedrijf, maar ook aan het bedrijf. Door juist als je het heel druk hebt, tijdelijk wat minder hard te werken in het "primaire proces", ontstaat ruimte voor creativiteit en implementatie van nieuwe dingen.
 
Die ruimte creëren betekent “nee” zeggen tegen bepaalde activiteiten, patiënten en omzet. Daar is lef voor nodig van bestuurders, managers en ook zorgverleners. Toch is ons advies: Investeer in de mens en maak ruimte om aan de transformatie te werken, dan komt de techniek er achteraan. Zo zorgen we dat het personeelstekort niet verder uit de hand loopt en houden we onze zorg op koers.

Dank Gupta Strategists voor de heldere analyse. Laten we gezamenlijk verder in gaan op de oplossingen.

1653036425492

Deel dit artikel

Andere actualiteiten

Innovatie op de poli: RPA

Innovatie en automatiseren, het zijn mooie woorden maar wat lukt er nu echt in de praktijk? Hoe verbetert het de...

Lees meer
Stage lopen bij KINASE

De zorg laten werken als stagiaire: IT-specialist Rianne aan het woord.

Lees meer
Medimaat sluit zich aan bij Young KINASE!

Met deze stap wordt Young KINASE de grootste in Nederland op haar gebied.

Lees meer